Nederlandse spaarders beleven magere tijden. Banken bieden relatief lage rentes, terwijl de inflatie oploopt.

Deze week bleek dat de stapeling van de hogere btw en de verhoging van de assurantiebelasting een stevig effect heeft op de prijzen van goederen en diensten. In januari bedroeg de inflatie drie procent. De hoogste rente op variabele spaarrekeningen lag op 2,25 procent. De koopkracht van spaargeld kalft dus af.

Lichtpuntje is dat het effect van hogere consumptieve belastingen op de inflatie over een jaar uitgewerkt raakt. Maar feit blijft dat het lastig is voor spaarders om hun geld waardevast te houden. Zie ook dit artikel op Z24.

Chinese grootbank op Nederlandse spaarmarkt

Opvallend is wel de recente opmars van de Chinese bank ICBC op ranglijstjes van vergelijkingssites als spaarinformatie.nl en rekeninginfo.nl.

ICBC – voluit Industrial and Commercial Bank of China – is de grootste bank van China en wordt gecontroleerd door de staat. In Nederland opereert de bank sinds 2011 met een bijkantoor van de Luxemburgse hoofdvestiging in Europa.

ICBC biedt voor particulieren in Nederland sinds afgelopen najaar een multi-valutarekening, die tegelijk een betaal- en spaarrekening is. Daarbij kunnen klanten kiezen tussen een variabele spaarrente en deposito's waarbij de rente voor drie, zes of twaalf maanden vast staat.

Hoewel de Chinese grootbank wat betreft de variabele rente begin februari meeging met andere banken die deze rente verlaagden, staat ICBC met een effectieve variabele rente van 2,25 procent per jaar wel boven aan spaarranglijstjes.

De bank biedt officieel 2,2 procent rente per jaar, maar omdat deze maandelijks wordt uitgekeerd komt dit, via het rente-op-rente effect, neer op een effectieve rente van 2,25 procent.

Opvallend is vooral het éénjarige spaardeposito van de Chinese bank. Dat biedt voor één jaar vast een effectieve rente van 2,94 procent. Hiermee zit ICBC hoger dan bijvoorbeeld het negenmaands deposito van de Nederlandse nichespeler KNAB (2,4 procent), het tweejaarsdeposito van het Belgische Argenta (2,7 procent) en ook boven het hoogste vierjaardeposito (2,8 procent bij NIBC direct).

Spaarders moeten wel beseffen dat de Amsterdamse vestiging van ICBC voor het depositogarantiestelsel onder de Luxemburgse garantieregeling valt. Die biedt, net als in Nederland, momenteel een dekking van 100 duizend euro per persoon als een bank omvalt.

De kans dat de Chinese overheid staatsbank ICBC laat vallen lijkt overigens zeer klein, gelet op de 259 miljoen, hoofdzakelijk Chinese particuliere klanten.

Wat betreft de kredietverlening opereert ICBC in Nederland volgens de website, "voor Chinese bedrijven die willen uitbreiden naar Nederland, of voor Nederlandse ondernemingen met investeringen in en handel met China."

De woordvoerder van het Amsterdamse kantoor geeft aan dat ICBC niet van plan is om de Nederlandse spaarmarkt agressief te benaderen dit jaar. "De relatief hoge rentes hebben te maken met het Chinese nieuwjaar en worden binnen enkele weken aangepast. We willen competitieve rentes bieden, maar geen 'stunttarieven'."

ICBC heeft tot dusver enkele miljoenen aan spaargeld opgehaald in Nederland en richt zich selectief op Nederlandse spaarders, vooral op particulieren uit de Chinese gemeenschap.

Sparen over de grens

Spaarders die de inflatie proberen bij te benen, kunnen nichespelers in Nederland overwegen, maar eventueel ook over de grens kijken.

Wie spaarvergelijkingssites in Duitsland of België napluist, treft echter weinig vrolijks aan. Zo zijn variabele spaarrentes in Duitsland en België nog lager dan in Nederland.

België kent ook rekeningen met een basisrente en een 'getrouwheidsrente', een bonus voor geld dat één jaar vast staat. Hiermee scoren ABN Amro-dochter MoneYou en de Belgische tak van NIBC redelijk goed. Beide banken bieden in België een rente van 2,65 procent voor één jaar.

Maar om een internetrekening in Belgié bij MoneYou of NIBC te openen, moet je ingezetene zijn, zo valt in de algemene voorwaarden te lezen. De banken willen dus niet dat Nederlanders zo maar over de grens sparen.

De opties voor spaarders zijn daarmee beperkt. Nederlandse grootbanken houden zich koest op de spaarmarkt - zie ook dit artikel over SNS Reaal. Voor een iets hogere rente moeten spaarders uitwijken naar kleinere Nederlandse banken zoals KNAB, NIBC Direct en Leaseplan. Of het avontuur aangaan met buitenlandse aanbieders zoals Argenta
(België) en de Chinese megabank ICBC.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl